Řekněme si něco k tomu, jak brambory uchovat, aby byly co nejdéle vhodné ke konzumaci.

Jakmile si dovezete brambory domů, je nutné jej vybalit ze sáčků z umělé hmoty a případně je osušit. Vložte je ideálně do nějaké bedny z přírodního materiálu a přikryjte, abyste zajistili nepřístupnost denního světa. Světlo způsobuje vyplavování chlorofylu, ten pak způsobuje zelenání hlíz a tvorbu toxické látky solaninu. Zelené části brambor nejsou vhodné ke konzumaci – mohou být jedovaté.

Brambora má ráda tmu, chladněji a nízkou vlhkost. Bydlíte-li v domku se sklepem, pak je sklep tím pravým prostorem pro uchovávání brambor. Ovšem bydlíte-li v bytě bez sklepa, pak ani zde neházejte flintu do žita – neboli brambory do lednice (a už vůbec ne do mrazáku!). Lednice bramborám vyloženě škodí. Nejen, že mohou zesládnout, ale také při příliš nízké teplotě brambory ztrácejí všechny vitamíny a živiny.

Pokud nejsou brambory správně skladovány – jsou skladovány v teple, začnou velice brzy měknout a klíčit.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace